Vonzó túracélpontok, júniusi öltözetben
Tegyünk élménydús sétát Tapolca környékén!

dsc_0059.JPG

A Balaton-felvidéki táj minden évszakban magával ragadó, mégis a nyár a legforgalmasabb időszak. A látogatók főszezonon kívüli vonzására erősödő törekvések alakulnak, részben sikerrel. Hatékony eszköz lehet a cél elérése érdekében értékeink tudatosítása, széles körű bemutatása és a tájképi, geológiai változatosság, kultúrtörténeti, természeti sokszínűség kiemelése. Vegyünk szemügyre pár Tapolca-környéki túracélpontot!

Nyitóképünk bizonyára sokakban ébreszt vonzalmat, jellegzetes formájáról könnyen felismerhető az egyik legszebb vulkáni tanúhegyünk, a Csobánc. Területén javarészt két település, a Tapolcához csatolt Diszel és Gyulakeszi osztozik, de Káptalantóti határa is felnyúlik a hegyszoknyáig, a Fenyős-dombnál. A hegytetőn álló, részben újjáépített várrom és a sokak által kedvelt Szent Donát kápolna Gyulakeszihez tartozik, ám a diszeli oldal sem marad el értékek terén: vadregényes utak, erdei környezet, szépen művelt szőlők és szintén kivételes panoráma kíséri a kirándulókat. 

dsc_0105_1.JPG

Eltéveszthetetlen formájával könnyedén hódít a Csobánc

Diszel remek hangulatú, érték-gazdag falu, a hegy lábánál fekszik. Szőlőterületei a Csobáncon kívül a Halyagos, a Köves-hegy és a Bács-hegy területéig húzódnak. 1958-ig egészen a Sabar-hegyig nyúlt a határa, ma ez a Sabar Borháznak köszönhetően országosan ismertté vált hegy Káptalantóti egyik legszebb szőlőhegye. 

Diszelből Káptalantóti felé indulva változó minőségű, de autóval is jól járható úton haladhatunk. Bal kéz felől tűnnek fel a bazaltbányászat által megrongált Halyagos-hegy fájdalmas érzéssel átjárt kőfalai. A ma is bányafennhatóság alatt álló terület közelében különböző típusú pincék húzódnak. A többségében gondozott porták mellett immár az országos kék turistaút újonnan kijelölt vonaláról kis kitérőt téve érünk a hegytetőre, ahonnan különleges kilátás nyílik. Az 1858-as kataszteri térképet elnézve szomorú tény, hogy döbbenetesen sok pincét vitt el a bánya... A már érintetlenül hagyott épültek egyikétől egy júniusi estén nyugalmat árasztó látvány kerekedett:

dsc_0089.JPG

Alattunk a Tapolcai-medence talán legkülönlegesebb arca Káptalantótival, a Guláccsal és háttérben a Badacsonnyal

A hegy egy részéről minden nap naplementét kaphatunk ajándékba, a nyár rendhagyó színekkel kopogtatott:

dsc_0108.JPG

dsc_0119.JPG

A Sümegi vár is látótérben, a Rendeki hegy mellett (jobb oldalon)

A Halyagos vonulata a kőfolyásáról is ismert Köves-hegyhez kapcsolódik, és a sort a Fekete-Bács mellé ereszkedő Bács-hegy zárja. A Köves-hegyen egyre több szőlő települ, örvendetes módon a felső régióban is. Autóval, gyalogosan vagy kerékpárral haladva is feltűnik a hegy alsó szegletében, a Káptalantóti felé vezető úttól pár lépésre magasodó kőkereszt. A kivételesen szép kivitelű, felújított feszület a szőlők között örökíti generációról generációra a szőlőhegyi táj varázsát. Diszel számos kőkeresztje közül kedvencünk a Tóth-kereszt, melynek tájképformáló szerepét a Csobánci Bormanufaktúra környező szőlői nyomatékosítják. 

dsc_0138.JPG

A kereszt tágabb környezete, az útról nézve

dsc_0152_1.JPG

A Tóth-kereszt, viharos júniusi időszakban

dsc_0141.JPG

A szőlő szerencsére könnyűszerrel belekomponálható a képbe

dsc_0375.JPG

Lenyűgöző részletek...

A Tóti-hegy, a Gulács és a Badacsony alakja is megörvendeztet a helyszínről:

dsc_0153.JPG

dsc_0367_1.JPG

Mindig csodálattal tölt el...

dsc_0173_1.JPG

A kereszt tövében elköltött pihenő után változatos tájképi környezetben folytathatjuk utunkat Káptalantóti felé. 

A Köves-hegy és a Bács-hegy összeforrt képe rabul ejtő:

dsc_0322.JPG

Káptalantóti, a tanúhegyek ölelte falu főként a piacáról híres, ám gazdag értéktárával is felhívhatja magára a figyelmet! A település épített örökségét, lakóházait, présházait, vallással kapcsolatos értékeit, természeti kincseit felsorakoztató gyűjtemény a falu honlapján kívül itt is elérhető:

https://drive.google.com/drive/folders/1FeLLLlX0SWYMzn38MVQ2GH70iJ9hCefA

dsc_0049_1.JPG

 

Innen már átröppenhetünk a Gulács túloldalához, ahol szintén jellemző júniusi kép fogad:

dsc_0175.JPG

dsc_0180.JPG

Képtelenség e formákkal betelni- folyamatosan fogyó (pusztuló) bazalthegyeinket gyermekeink így láthatják

Tapolca környékének sokszínűsége nem merül ki a Tapolcai-medencében, az ettől földtani szempontból eltérő kialakulású és kőzetösszetételű Keszthelyi-hegység határozza meg a Balatont övező képet Keszthely irányában. Kedves és példásan gondozott települése a Nyugat-Balatoni térségnek Balatongyörök. 

Az épített örökségét őrző, kellemes hangulatú település legismertebb pontja az Eötvös Károly által kiemelt, 71-es főút mentén feltáruló Szépkilátó, ahonnan a tó és a tanúhegyek látványa páratlan. E kiváló pihenőhely tiszta vizű forrással is kiegészül, melyet Római forrásnak neveznek. Gyönyörködhetünk a községet övező hegyek magaslatairól is.

dsc_0156.JPG

Kilátás a Becehegyről

A hajdan virágzó szőlő-és borkultúra nyomait még népi présházak formájában érzékelhetjük, sajnos ezek száma erőteljesen csökken, és a tájképbe kevésbé illeszkedő épületek aránya nő. A Becehegy képét a nyaranta misére is hívó Szentháromság kápolna is gazdagítja.

dsc_0164.JPG

A még "igaz" szőlőhegyek hangulatát idézi e pillanatkép a művelt szőlővel, tájhonos gyümölcsfákkal és a kápolnával

 

Túracélpont-ajánló sorozatunk folytatásában a Dörgicsei-medencébe hívjuk az érdeklődőket. 

Szöveg és fotók: Pető Piroska

Minden jog fenntartva!

További információk és képek: 
https://www.facebook.com/Balatonfelvidekegyeditajertekei/ 
https://www.facebook.com/kaptalantotiertektar/
Sabar Borház
Csobánci Bormanufaktúra

 

A bejegyzés trackback címe:

https://meseloszolohegyek.blog.hu/api/trackback/id/tr9014065839

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Mesélő Szőlőhegyek

Az egyik legcsodálatosabb tájelem, a szőlőhegy összetett természetű érték. A domborzati, geológiai, tájképi, esztétikai adottságok mellett a kultúrtáj életben tartója, az Ember kulcsszerepe is előtérbe kerül. Az épített örökség, a múlt értékeinek, a hagyományoknak felmutatásával kíséreljük megőrizni pótolhatatlan értékeinket, valamint a jelenben megcélozható jó irányra igyekszünk fókuszálni a jövőnk, a szőlőhegyek jövője érdekében.(Pető Piroska)

Facebook oldaldoboz

Friss topikok

  • Merlot: Gyönyörű! Én ott a szomszédban, Udvari szőlőhegyén teszem ugyanezt. :) Máraival élve elhatároztam ... (2021.04.07. 22:29) Az örvényesi Ther-pince
süti beállítások módosítása