Millió szárnysuhogás a Madaras Pincénél

dsc_0029.JPG

-Mi ez a hang?

Érkezett a kérdés újdonsült óvodás kislányom szájából. Felettünk hatalmas suhogással húzott át egy madárraj. 

- Seregélyek! Kiáltotta a testvére. Megismerte őket, hiszen tavaly ősszel a Sabar-hegy tetején értek el minket a madarak. 

A Halom-hegyen szívtuk magunkba az őszi napsugarak simogató melegét. A Dörgicsei-medencét koronázó, vulkáni tevékenység formálta domborulatról páratlan kilátás nyílik a Balaton irányába. Ez az alkalom egészen különlegessé vált: a több ezernyi szárnyas hirtelen érkezése után lecsapott egy közeli szőlőültetvényre, majd onnan ismét felröppenve a Madaras Pince udvarán burkoltak minket felhőjükbe. 

dsc_0007.JPG

dsc_0006_2.JPG

dsc_0011.JPG

A szőlősgazdák rettegett ellensége a verébalakúak rendjébe tartozik, a gyümölcsöket, így a szőlőbogyókat is rendkívül szívesen fogyasztja. Leginkább októberben látványos a jelenlétük, amikor a szőlőhegyek, szántók felett nagy tömegben mutatkoznak. A seregélyraj egy szőlőültetvényt lerohanva képes a termés java részét rövid idő alatt elfogyasztani (s közben rengeteget leverni), mérhetetlen kárt okozva ezzel a gazdának. Kártétele ellenére természetesen hasznosságáról sem feledkezhetünk meg. No, de ebben a szituációban igenis az aggodalom játszotta a fő szerepet: a csodálat és izgalom közepette a védelem vált elsőrendű feladattá. 

dsc_0015_1.JPG

Az élményt nem tudjuk teljes körűen visszaadni, de pár fotóval megemlékezünk erről a kivételes Halom-hegyi délutánról. 

dsc_0016.JPG

A madarak, mintha kötelességüknek érezték volna a Madaras Pince meglátogatását, vagy tíz percig időztek a területen. Rárontottak a pince előtt elterülő Sauvignon blanc sorokra, ám éles és erőteljes hangunknak köszönhetően gyorsan odébb álltak, a gazdátlanságot mutató szomszédos öreg szőlőig... 

dsc_0017.JPG

dsc_0018.JPG

dsc_0022.JPG

Az éhes népség bizonyára kedvére tudott válogatni az aranyló, hézagosan csüngő, gusztusos olasz rizling és rizlingszilváni fürtök közül.

dsc_0042.JPG

Itt sem töltöttek fél percnél többet, igyekezetünk eredményre vezetett és felszállásukat, majd légi táncukat szemlélhettük tovább. 

dsc_0028.JPG

dsc_0035_1.JPG

dsc_0036_1.JPG

Keringésük közepette fényképezőgépünk sem maradt tétlen, a múlandó jelenséget rövid időn belül 40 exponálással próbáltuk megörökíteni.  

A Madaras Pincénél eleve megszokott a madárkák jelenléte, miután a borászatnál készített fehér, rozé és vörösborok címkéin egyaránt madarak mutatkoznak. Egyedi és jópofa címkék ezek, sokak tetszését elnyerték már, a palackokban érő borokkal egyetemben.

dsc_0217.JPG

Egy különleges túrasorozat is kezdetét vette itt a nyáron: Halom-hegyi értéktúra és borkóstoló címen szerveztünk a helyi értékek bemutatására alapozva hegysétát, a páratlan adottságú hegytető érintésével. A szőlőhegyi tájkarakter, a terület geológiai sajátosságai és a különösen fontos présház-örökség témája mellett ilyenkor a szőlők állapotáról is szót ejtünk, majd leereszkedve a Madaras Pincéig folytatódik a program a Madaras borok kóstolásával, melyekről a Madaras borász mesél. Hasonló túrák és programok a honlapomon érhetők el. 

Egy korábbi esemény: https://www.facebook.com/events/304587643423766/

Szerencsére jókor voltunk jó helyen, a seregélyfelhő adta egyedülálló élményt a maradék szőlőfürtök sikeres védelme tette még örömtelibbé.

dsc_0027.JPG

Az újonnan érkező vagy visszatérő madárraj immár csalódottan állhat tovább, ugyanis a hét végére a szőlőfürtök gondos kezek segítségével ládákba kerültek, s onnan folytatták utukat a csodálatos átalakulásra készülve. Ezúttal nem madárlakoma, hanem derűt adó hegylé válhat belőlük, amolyan seregélyes bor... 

 

Szöveg és fotók: Pető Piroska

Minden jog fenntartva!

 

Információk: 

http://petopiroska.hu/ 

https://www.facebook.com/madarasbor/

Halom-hegyi értéktúra, borkóstolóval

A Balaton-felvidék egyedi tájértékei 

Értéktárlat 

A bejegyzés trackback címe:

https://meseloszolohegyek.blog.hu/api/trackback/id/tr3014283071

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Mesélő Szőlőhegyek

Az egyik legcsodálatosabb tájelem, a szőlőhegy összetett természetű érték. A domborzati, geológiai, tájképi, esztétikai adottságok mellett a kultúrtáj életben tartója, az Ember kulcsszerepe is előtérbe kerül. Az épített örökség, a múlt értékeinek, a hagyományoknak felmutatásával kíséreljük megőrizni pótolhatatlan értékeinket, valamint a jelenben megcélozható jó irányra igyekszünk fókuszálni a jövőnk, a szőlőhegyek jövője érdekében.(Pető Piroska)

Facebook oldaldoboz

Friss topikok

  • Merlot: Gyönyörű! Én ott a szomszédban, Udvari szőlőhegyén teszem ugyanezt. :) Máraival élve elhatároztam ... (2021.04.07. 22:29) Az örvényesi Ther-pince
süti beállítások módosítása