Az örvényesi Ther-pince
(Az Öreg-hegy "alsó" Ther-pincéje)

dsc_0493.JPG

Az örvényesi Öreg-hegy egyik legöregebb, védelemre érdemes pincéje

A Balaton északi partján, Balatonfüredtől nyugatra fekvő Örvényesen gyerekkoromban rengetegszer átgurultunk, a 71-es főút mentén elterülő falu a kirándulók körében elsősorban vízimalmáról ismert. Az Aszófő és Balatonudvari közötti terület három eltérő egységet mutat: a kedves utcákkal büszkélkedő ősi településmagot, a vízpart közelében húzódó fürdőtelepet, és a kicsiny Örvényes óriási értékét: a szőlőhegyet. 

dsc_0654.JPG

Az örvényesi Öreg-hegy távlati képe, jobbról az aszófői Öreg-heggyel 

 

dsc_0659.JPG

Kilátás Sajkod felé a hegy aljától

A falu iránti érdeklődésem akkor vált komollyá, amikor 2006-ban egy egyetemi nyári gyakorlat keretein belül a Balaton-felvidéki Nemzeti Parkkal együttműködve kiválasztottuk egyedi tájérték felmérés céljára. Az értékek felkutatása előzetes tájékozódást követően nagy lendülettel kezdődött, a felfedezési vágy óriási lelkesedéssel párosult, hisz már az első bejáráskor megfogott a csendes, tiszta település egyedi hangulata. A műemlék vízimalom, a kőhíd és a temetőben álló megújított templomrom elismert értékekként voltak már jegyezve, azonban a rejtélyes Öreg-hegy meglepetései várakozáson felül hatottak, és tovább mélyítették a pincék, présházak iránti érdeklődésemet. 

A nyári melegben, fényképezőgéppel és térképekkel felszerelkezve indultam a szőlőhegy meghódítására. Az épületállomány kedvező állapota már messziről érzékelhető volt. Az elsők között bűvölt el a Kispécsely-hegy felé vezető út mentén álló, nádtetős épület, melyet pár évvel később, a települési értéktár létrehozásakor ismerhettem meg közelebbről. 

Az 1858. évi kataszteri térképen Ther Josef tulajdonában jelölik, ma is a Ther család birtokának része. 

kf_14_bmp.jpg

Nádtetős, eredeti formájában megtartott, présházból és pincéből álló, kiemelkedően régi és értékes épület. Oromzatán a padlásszellőző alatt felirati tábla látható.

dscf5048.JPG

Ajtaja bámulatos, napsugaras díszítésű, ez az egyik legszebb ajtó a szőlőhegyen.

dsc_0453.JPG

dsc_0130.JPG

dscf5055.JPG

Belseje eredeti, a pinceajtón ANO 1794 felirat látható.sxkep_491.jpg

sxkep_493.jpg

A présház rész fafödémes, földes padlózatú. Tüzelőberendezés és falitéka is emeli néprajzi jelentőségét.
Környezetében művelt szőlő található, nemrég új telepítést hajtottak végre.

dscf8647.JPG

Tájképi jelentőségű biológiai tájértékek, diófák fokozzák a hangulatot és adják a pincének az árnyat.dscf5043.JPG

Az utóbbi években nem hagytam ki egyetlen évszakot sem, amikor tehetem, meglátogatom a pincét és minden alkalommal elgondolkodom, hosszasan nézem, és mindig mutat valami újat, az érdeklődést, alázatot látva megnyílik. Olykor mintha bölcs gondolatokkal fordulna felém... 

Nézzük, milyen arccal mosolyog ránk tavasszal:

dsc_0492.JPG

dsc_0489.JPG

nyáron:

dsc_0126.JPG

ősszel:

dscf5061.JPG

és télen:

037.JPG

Immár több tapasztalattal a hátam mögött továbbra is értetlenül állok a helyzet előtt: vajon egy ekkora értéket képviselő épület, agrártörténeti tájérték, páratlan hangulatú pince hogy maradhatott ki a védett épületek sorából? A településképi eszközök segítségével minden esetre reméljük mielőbbi helyi védettségét... Ez a minimum! Az örökségvédelmi értékleltárban természetesen előkelő helyen szerepel, csak úgy, mint a falu helyi értéktárában. A kapcsolódó anyagok az örvényesi honlapon megtekinthetők. 

sxkep_570.jpg

Anti bácsi mutatja a padláson az ollós-szelemenes szerkezetet. 

A híres vízimalom turisztikai vonzereje jól működik, szívből ajánlom, hogy ne érjük be ennyivel, a falu további látnivalói - az őstölgyes, a Séd-völgy- kivételes élményt garantálnak! A szőlőhegyre felkanyarodva pedig egy varázslatos világ tárul elénk, lenyűgöző panorámával és végtelenül kedves présházakkal, köztük a Ther-pincével. 

 

Szöveg és fotók: Pető Piroska

Minden jog fenntartva!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://meseloszolohegyek.blog.hu/api/trackback/id/tr6913711152

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Merlot 2021.04.07. 22:29:41

Gyönyörű! Én ott a szomszédban, Udvari szőlőhegyén teszem ugyanezt. :)
Máraival élve elhatároztam 34 éve: "Ha megöregszem, pincét akarok, ezt már szilárdan elhatároztam. Semmi mást nem akarok az élettõl."

Mesélő Szőlőhegyek

Az egyik legcsodálatosabb tájelem, a szőlőhegy összetett természetű érték. A domborzati, geológiai, tájképi, esztétikai adottságok mellett a kultúrtáj életben tartója, az Ember kulcsszerepe is előtérbe kerül. Az épített örökség, a múlt értékeinek, a hagyományoknak felmutatásával kíséreljük megőrizni pótolhatatlan értékeinket, valamint a jelenben megcélozható jó irányra igyekszünk fókuszálni a jövőnk, a szőlőhegyek jövője érdekében.(Pető Piroska)

Facebook oldaldoboz

Friss topikok

  • Merlot: Gyönyörű! Én ott a szomszédban, Udvari szőlőhegyén teszem ugyanezt. :) Máraival élve elhatároztam ... (2021.04.07. 22:29) Az örvényesi Ther-pince
süti beállítások módosítása