A Vörösmáli pincesor értékei
Aszófő műemlékeiről olvashatunk az Országkép oldalán

vmal1_masolata.jpg

A Balaton-felvidék szőlőhegyein – a borkészítés itteni hagyományait nézve – természetes, hogy pincéket, présházakat látunk, napjainkban nyaralókkal, nagyobb pincészetekkel egyetemben.

Balatonfüred szomszédságában felfedezhetünk egy olyan helyet, ami országos jelentőségű műemlékektől hemzseg. A Tihanyi-félsziget közelében fekvő Aszófő egyedi hangulatú település, népi építészeti szempontból különleges együttese a falu keleti részén fellelhető Vörösmáli pincesor.

12_iszlinges_preshaz_elorenyulo_tetovel_es_oldalfalazattal.JPG

Iszlinges présház, napsugaras mintázatú ajtóval 

A Vörösmáli-dűlő sajátosságai

Már előzőleg sokat olvastam erről az értékes látnivalóról, majd egy műemlékfelmérő verseny keretében komolyabb célzattal érkeztem ide 2008-ban. Azóta is minden alkalommal rácsodálkozunk a vasúti vágány és a Balatonfüred felé haladó összekötő út által közrefogott Vörösmáli-dűlő szépségére. Az északi partot ismerve tudjuk, hogy a reggeli órákban érkezik a területre a legintenzívebben a fény, ezért 10 óra magasságában kezdtük meg a frissítő, téli sétát.

08_az_oromzaton_csodasan_kiemeltek_az_1872-es_evszamot_es_a_nevet.JPG

A macskalépcsős oromfalon szív alakú keretben látható az évszám és a név. 

Nagyjából egy vonalban látszódnak az épületek, nem kevesebb, mint 16 védett pince-présház sorakozik a balatoni kilátás övezte út mentén!

FOLYTATÁS, ILLETVE A TELJES CIKK ITT OLVASHATÓ:

Nézze meg Aszófő lenyűgöző kincseit!  ORSZÁGKÉP MAGAZIN

 

Eredeti forrás: Országkép Magazin (https://orszagkep.hu/nezze-meg-aszofo-lenyugozo-kincseit/)

Szöveg és fotók: Pető Piroska

13_kedves_valtozat_szamunkra_ez_a_zoldben_tundoklo_napsugaras_mintaju_ajto.JPG

A bejegyzés trackback címe:

https://meseloszolohegyek.blog.hu/api/trackback/id/tr4114719159

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Mesélő Szőlőhegyek

Az egyik legcsodálatosabb tájelem, a szőlőhegy összetett természetű érték. A domborzati, geológiai, tájképi, esztétikai adottságok mellett a kultúrtáj életben tartója, az Ember kulcsszerepe is előtérbe kerül. Az épített örökség, a múlt értékeinek, a hagyományoknak felmutatásával kíséreljük megőrizni pótolhatatlan értékeinket, valamint a jelenben megcélozható jó irányra igyekszünk fókuszálni a jövőnk, a szőlőhegyek jövője érdekében.(Pető Piroska)

Facebook oldaldoboz

Friss topikok

  • Merlot: Gyönyörű! Én ott a szomszédban, Udvari szőlőhegyén teszem ugyanezt. :) Máraival élve elhatároztam ... (2021.04.07. 22:29) Az örvényesi Ther-pince
süti beállítások módosítása