A Szűcs-domb öreg pincéje
A Káptalantóti Értéktár gyöngyszeme

dscf3936.JPG

A Káli-medence felől közúton érkezve a Szűcs-domb magasságában fogad be minket a tanúhegyekkel fodrozott Tapolcai-medence. A Mindszentkálla-Káptalantóti határvonal a dombtetőn húzódik, a salföldi elágazó közelében indulnak a Fekete-Bács és az egykori Szűcs nevű birtokosról elnevezett domb pincéi, szőlői, nyaralói felé a hegyi utak. 

dscf3225.JPG

A présházakkal szolidan tűzdelt, nagy szőlőtáblákkal bíró Szűcs-domb részlete

Az év elején napvilágot látott Káptalantóti Értéktár épített örökséget összesűrítő kategóriájában a présházak kiemelt szerepet kaptak. Az 1958-ig Diszelhez tartozó területeken a kétszintes típusú épületek jelentős számban maradtak fenn, ide sorolható a szóban forgó, különleges felépítésű öreg pince.

 dsc_0054.JPG

Öreg barátok a Szűcs-dombon. A kiszemelt pincénk a kép bal oldalán tűnik fel. 

Számomra elragadó ez az épület, messzebbről tekintve talán szerencsétlennek tűnhet (engem természetesen mágnesként vonz), viszont a közelébe érve feltárulnak egyedi értékei. 

dsc_0207.JPG

Mára csak a kopottas felület maradt, amelyről még felsejlenek a régi díszek

 

A kőből emelt épület kialakítása, elrendezése egyedülálló a tágabb környéken. Kétszintes, pincéjébe oldalról juthatunk lépcsőkön, s jobbra fordulva tárul fel a borok otthona.

dscf3952.JPG

dsc_0201_1.JPG

Eredeti funkcióját részben tartja. Bejáratai szegmentívesek, a felső, présház-szoba szintre nyíló ajtó kétrétegű, mértani mintázatú, zöldre mázolt.

dsc_0203.JPG

Nyeregtetejének hullámpala fedése nem túl esztétikus. Főhomlokzatán egy négyes osztású, ráccsal védett kis ablak nyílik aszimmetrikus elrendezéssel. A kopott, hiányos vakolat miatt díszítményei csak részben tanulmányozhatók, oromzatán felül kagylódísz nyomai láthatók.

dscf3943.JPG

Szemekként tekint a szőlősorok felé a két, négyzetes alakú padlásszellőző, melyek alatt keretben évszám látszik: 1851 (?).

dsc_0208.JPG

dscf3946.JPG

Autentikus szőlőhegyi környezetben helyezkedik el, ami értékét tovább növeli! 

Helyi védelme indokolt, ez a minimum! Szeretnék bejutni a felső szintre is! 

 

Szöveg és fotók: Pető Piroska

Minden jog fenntartva!
További információ: Káptalantóti Települési Értéktára 
http://www.kaptalantoti.hu/news.php?item.167.25

 

A bejegyzés trackback címe:

https://meseloszolohegyek.blog.hu/api/trackback/id/tr1813727994

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Mesélő Szőlőhegyek

Az egyik legcsodálatosabb tájelem, a szőlőhegy összetett természetű érték. A domborzati, geológiai, tájképi, esztétikai adottságok mellett a kultúrtáj életben tartója, az Ember kulcsszerepe is előtérbe kerül. Az épített örökség, a múlt értékeinek, a hagyományoknak felmutatásával kíséreljük megőrizni pótolhatatlan értékeinket, valamint a jelenben megcélozható jó irányra igyekszünk fókuszálni a jövőnk, a szőlőhegyek jövője érdekében.(Pető Piroska)

Facebook oldaldoboz

Friss topikok

  • Merlot: Gyönyörű! Én ott a szomszédban, Udvari szőlőhegyén teszem ugyanezt. :) Máraival élve elhatároztam ... (2021.04.07. 22:29) Az örvényesi Ther-pince
süti beállítások módosítása