Balatonakali élen jár programszervezés terén

dscf8473.JPG

A Balatonakali Történelmi Szőlőhegyek Borút Egyesület évzáró rendezvénye a falu civil szervezeteinek és az önkormányzat képviselőinek részvételével zajlott. A borászok mellett egy helyi apartmanház tulajdonosai is jelen voltak tegnap este. 

dsc_0451.JPG

Indító képünk beszédes: a település kiemelkedően értékes szőlőhegyei, a Fenye- és Les-hegy bővelkedik műemlék présházakban, a terület tájképi értéke kimagasló, a szőlősorokkal tarkított panoráma elragadó. Látható, hogy a tavaszi mandulavirágos, nyári zöldellő és az őszi szín-telített időszak mellett a tél is kedvesen szól hozzánk, ilyenkor is érdemes felkeresni a nyitva tartó pincéket! 

A művelődési ház termében Müller Istvánné és Réfi-Nagy Alexandra elnök köszöntötte a megjelenteket, az újborok mustráját is célzó összejövetel a 2018-as évjárat rövid értékelésével indult.

dsc_0434.JPG

Tapasztalatait megosztotta velünk Nagy Imre, a Barátcsuha Borház atyja és Mörk András a Fenye-hegyről. 

dsc_0444.JPG

A borút egyesület tagjai jó szívvel mutatták be már fogyasztásra kész újboraikat, a Mörk pincétől kóstolhattunk Irsai Olivért, Királyleánykát, Olasz rizlinget és héjon áztatott Szürkebarátot is.

dsc_0445.JPG

A Skrabski pince képviselője többek között rozét, egy siller bort, és Rajnai rizlinget is hozott. A Barátcsuha Borház illat-gazdag borai után a Fülei pince tétele következett, összességében szép, jó kilátásokkal bíró borokat ízlelhettünk. 

Fő témaként voltak jelen a 2019. évi programlehetőségek és megvalósítási terveik. A februárban, megszokott módon zajló gazdafórum után felgyorsulnak az események: a csodálatos, mandulavirágos tavaszi időszakban, március utolsó hétvégéjén és az azt követő héten is kijut a jóból. Az elképzelések szerint az eddigiekhez hasonlóan borral, mandulával kapcsolatos előadásokat hallhatunk, majd másnap a szőlőhegyek nyitott pincéi várnak szélesre tárt ajtókkal. A legutóbbi, Akali Bor Napja Mandulavirágzáskor című eseményről itt írtunk. A rendezvényhez kapcsolódóan további, változatos és érdekes bemutatók, kiállítások, gyerekeknek is szóló programok következnek majd, amiről Törő Balázs néprajzkutató számolt be a társaságnak. 

dsc_0449.JPG

 Térségünk ebben az időszakban sem az unalomról híres, Akaliban most zajlik az Adventi vásár. Az Ünnepek távolodásával pedig már a dolgos tavaszi napokra készülünk, és várjuk e látvány újbóli megélését:

dscf0106.JPG

A példásan megújított Meszleny pince, az egyik legértékesebb kétszintes présház a hozzá illő tavaszi öltözetben

 

Szöveg és fotók: Pető Piroska

Minden jog fenntartva!

http://petopiroska.hu/

 

További információk:

Balatonakali Borút

Barátcsuha Borház

Mörk Pincészet

Skrabski pince

Fülei pince

Müller Pince

Balatonakali

Aranymandula Apartmanok

A bejegyzés trackback címe:

https://meseloszolohegyek.blog.hu/api/trackback/id/tr5114459608

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Mesélő Szőlőhegyek

Az egyik legcsodálatosabb tájelem, a szőlőhegy összetett természetű érték. A domborzati, geológiai, tájképi, esztétikai adottságok mellett a kultúrtáj életben tartója, az Ember kulcsszerepe is előtérbe kerül. Az épített örökség, a múlt értékeinek, a hagyományoknak felmutatásával kíséreljük megőrizni pótolhatatlan értékeinket, valamint a jelenben megcélozható jó irányra igyekszünk fókuszálni a jövőnk, a szőlőhegyek jövője érdekében.(Pető Piroska)

Facebook oldaldoboz

Friss topikok

  • Merlot: Gyönyörű! Én ott a szomszédban, Udvari szőlőhegyén teszem ugyanezt. :) Máraival élve elhatároztam ... (2021.04.07. 22:29) Az örvényesi Ther-pince
süti beállítások módosítása