Szőlőhegyi keresztek Káptalantótiban

dsc_0082.JPG

Káptalantóti vallással kapcsolatos műemlékei, egyedi tájértékei színes és tág halmazt képeznek. A védett római katolikus templom a község központi részén, a templomdombon helyezkedik el példamutatóan gondozott, virágokkal telehintett környezetben. A szőlőhegyi kápolnák körét gazdagítja a Bács-hegyen épített Mária kápolna, és bizonyára sokak fülének cseng ismerősen a Sabar-hegyi templomrom is, mely kedvelt turista célpont. 

dsc_0181.JPG

Elragadó tájképi környezet: a Tóti-hegy tetején érjük el ezt a csodaélményt (A Sabar-hegy és a Bács-hegy irányába tekintünk)

 

E nagyszabású építmények mellett a település egyéb szakrális emlékekkel, kőkeresztekkel is büszkélkedhet. A falu nyolc különböző pontján kerül a szemünk elé feszület, a szőlőhegyeket is megajándékozták szép kivitelű értékekkel. 

A Diszeli határba nyúló Bács-hegyen létesült kápolna közelében, az odavezető út mentén egy elágazásnál emelkedik a Bács-hegyi kereszt

p1080899.JPG

A növényzettel övezett feszület kőből készült, talapzata lépcsőzetes. Sötét színnel kiemelték a feliratot: „Az Isten Dicsöségére Álitatott. 1888”.

dscf3257.JPG

Középrészén kis bemélyedésben Mária szobra áll. Az egyenes szárvégződésű, egyszerű kereszten Krisztus alakja zárja az emléket.

dsc_0399.JPG

 

A legemlékezetesebb pillanatok egyike fűződik a borászatáról, kiváló borairól híres Sabar-hegy kőkeresztjéhez. Egy színekkel telített kellemes őszi nap végén, napnyugta idején haladtam az akkor még számomra ismeretlen földúton, s bevillant, hogy a térképen látottak alapján a Sabar-hegyi kereszt közelében kell járnom. Még pont sem került a gondolatom végére, mire az emelkedő tetejéhez érve hirtelen előugrott a formás, léptékében tökéletesen tájba simuló kőfeszület. Hatása, az új felfedezés ereje minden várakozást felülmúlt! 

dsc_0400.JPG

Már az első találkozáskor tudtam, hogy minden évszakban vissza fogok ide térni, feltöltődési szándékkal egyedül és természetesen a családommal is. 

A területen birtokkal rendelkező nagy múltú Lőke család présháza mellett áll, Lőke-keresztnek is nevezik. A család visszaemlékezése nyomán tudjuk, hogy Lőke Lajos állíttatta. 

dsc_0083_1.JPG

Kő talapzaton foglal helyet, környezetét virágok teszik meghittebbé. Alsó részén látható az állítás éve, 1886. Feljebb került a monogrammal és a család címerével, illetve felirattal ellátott mező.

dsc_0152.JPG

dsc_0087_1.JPG

A középrész felett emelkedő kereszten szépen kidolgozott Krisztus szobor függ, felette INRI felirat áll. 

A keresztet és rendezett környezetét kiemelten védeni kell, az építményt a környező szőlőkkel és öreg gyümölcsfákkal, és a présházzal!

 

Következő célpontunk a Hegymögi kereszt

A Tóti-hegy délnyugati felén, a Hegymögi dűlőben találjuk ezt a tájképi szempontból is meghatározó jelentőségű szakrális kisemléket.

dsc_0442.JPG

dsc_0335.JPG

A kereszt erőteljesen megdőlt.

dsc_0333.JPG

Lábazatán vonalas szegélyezésű keretben a következő, még éppen kivehető felirat látszik: „Dicsértessék a Jézus Krisztus 1890.”

dsc_0336.JPG

A középső részén fülkében Mária zömök, imádkozó alakja áll.

dsc_0339.JPG

A kereszt a helyi védelmen felül országos egyedi védelmet is érdemelne. Eredeti értékeit megőrző megújítása esedékes lehet.

A Balaton-felvidéki kultúrtáj jellegzetes, semmihez sem hasonlítható varázslatos képét erősítik Káptalantóti keresztjei is, immár a település értéktárának előkelő szereplőiként. Óvjuk, csodáljuk őket együtt!

 

Szöveg és fotók: Pető Piroska

Minden jog fenntartva. 
További információ: Káptalantóti Települési Értéktára
https://drive.google.com/drive/folders/1FeLLLlX0SWYMzn38MVQ2GH70iJ9hCefA
https://www.youtube.com/watch?v=PUJmO8CvMcg&t=26s

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://meseloszolohegyek.blog.hu/api/trackback/id/tr5613729852

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Mesélő Szőlőhegyek

Az egyik legcsodálatosabb tájelem, a szőlőhegy összetett természetű érték. A domborzati, geológiai, tájképi, esztétikai adottságok mellett a kultúrtáj életben tartója, az Ember kulcsszerepe is előtérbe kerül. Az épített örökség, a múlt értékeinek, a hagyományoknak felmutatásával kíséreljük megőrizni pótolhatatlan értékeinket, valamint a jelenben megcélozható jó irányra igyekszünk fókuszálni a jövőnk, a szőlőhegyek jövője érdekében.(Pető Piroska)

Facebook oldaldoboz

Friss topikok

  • Merlot: Gyönyörű! Én ott a szomszédban, Udvari szőlőhegyén teszem ugyanezt. :) Máraival élve elhatároztam ... (2021.04.07. 22:29) Az örvényesi Ther-pince
süti beállítások módosítása