Hívogató hegyi harangszó 2.
Szőlőhegyi kápolnák a Balaton-felvidéken (2. rész)

06_a_szent_donat_kapolna_mandulaviragzas_idejen_peto_piri.JPG

Mindannyiunk kedvence, a Csobánci Szent Donát kápolna, mandulavirágzás idején

A szőlőhegyi kápolnákra fókuszáló felfedező utunkat a Csobánc irányába folytatjuk tovább.

A hegy déli lejtőjén érkezünk meg az egykoron esküvői helyszínként is funkcionáló, műemléki védettséget élvező Szent Donát kápolnához. A klasszicista stílusjegyeket felvonultató, Gyulakeszi területén álló épület sokunk kedvence. A téglalap alaprajzú, félköríves szentélyzáródású kápolna egy 1785-ben már álló korábbi építmény helyén épült 1830 táján, közadakozásból.

dsc_0190.JPG

dsc_0114.JPG

Belső tere egyszerűbb, igényes kivitelű fapadokra ülhetnek a hívek, padlózata téglából készült. Érdemes a felette lévő területen felkapaszkodni a világ egyik legkiválóbb kilátásáért: a Gulács és a Badacsony tömege mögött a Balaton víztükre kéklik.

dsc_0135.JPG

02_kokereszt_a_csobanci_kapolna_elott_hatterben_a_varrom_petp_piri.JPG

A kápolna előtt álló kőkereszt részlete

A kápolnán kívül az út menti kerekes kút is vonzerőt jelent, sokan választják a belőle nyerhető kristálytiszta, hűvös vizet szomjuk oltásához. A kápolna szentmiséjét a Donát nap utáni vasárnap délutánján tartják.

Ábrahámhegy népszerű Balaton-parti település, érdemes a Bökk-tetőn magasodó kilátót felkeresni, ahonnan kifogástalan körpanorámában lehet részünk. Innen kiszemelhető következő célpontunk is: a Szent Iván kápolna.

dsc_0367.JPG

Kellemes szőlőhegyi műúton jutunk el az első pillanatban hátoldalát mutató épülethez, mely a Badacsonyörssel határos Kápolna-dombon helyezkedik el. Országos védettségű műemlék, mellette kőkereszt és régi temető is van. Védőszentje, s egyben valódi neve Keresztelő Szent János. Az 1757-ben épült kistemplom téglasisakos, támpilléres tornya a nyugati oldalon található.

kulonleges_ralatas_a_szent_ivan_kapolnara_es_a_balatonra.jpg

Badacsony irányában tovább haladva, a Folly arborétum bejáratától kivételes kilátásban lehet részünk: a Szent Iván kápolnára visszatekinthetünk, mely mögött és szemünk előtt végig a Balaton víztükre csillog. 

07_a_szent_ivan_kapolna_es_kornyeke_petopiri.JPG

Badacsonyörsre leérve a felső úton, jobbra tartva találjuk a következő kápolnát, mely sűrű növényzet mögött bújik meg. A Páduai Szent Antal nevére felszentelt épület elődje a kisörsiek 1816-ban építtetett kápolnája, melynek tornya és harangja nem volt. Egy 1886-ban íródott hegygyűlési jegyzőkönyv szerint: „a hegybirtokosság azon óhaja, hogy a kápolna tőkéjéből kápolnatorony építtessék és ebbe egy harang szereztessék, ebben elhatároztatott”. Valószínűsíthetően a munkálatok 1887-ig elkészültek. Napjainkban a kápolnát igényesen fenntartott kis park övezi.

08_a_kapolna_igenyes_kornyezetben_ppiri.JPG

A kápolnákkal tűzdelt Badacsony hegyen műemlék épületek sora gazdagítja a tájat. A borászati kutatóintézetet elhagyva jobb oldalon, szőlők ölelésében pillantjuk meg a kedves kis Szent Anna kápolnát. A hegy teteje felé tekintve, impozáns bazaltorgonák felett magasodik a Ranolder-kereszt. Az épület környezete rendezett, romantikus. Alapkövét 1789-ben rakta le Parraghy Imre szentbékkálli plébános. Építtetője egy földbirtokos volt, akinek a nevéhez fűződik az első Anna bál is. Belseje érdekes, a padok a kápolna hajójának jobb és bal oldalán a hajóval párhuzamosan helyezkednek el, tehát a hívek a szentmise közben egymással szemben foglalnak helyet. Anna naphoz legközelebb eső szombaton idelátogatva bizonyára bejuthatunk falai közé.

09_oszi_harangszo_badacsonyban_ppiri.JPG

Őszi harangszóval kedveskedik a Szent Anna kápolna

Utunk továbbra is a Római úton vezet, hamarosan Badacsonytördemic Badacsonylábdihegyi részére érünk. Következő kápolnánk tornya már távolabbról kacsint ránk. A Szent Ignác nevére felszentelt épület előtt kertet gondoznak. 1847 és 1850 között építették, gr. Eszterházy Károly pápai földesúr megbízásából, a szőlőbirtokosok hozzájárulásával. Klasszicista stílusjegyeket hordoz, tornya hagyma alakú. 

10_a_szent_ignac_kapolna_hivogato_bejarata_ppiri.JPG

A Szent Ignác kápolna hívogató bejárata

11_a_kapolna_elotti_kokereszt_reszlete_ppiri.JPG

Napfényben fürdik a kőkereszt is

 

A Balaton-felvidék szőlőhegyi épületei között a kápolnák kimagasló értéket képviselnek. Állaguk megóvása, használhatóságuk biztosítása, gondozásuk elhagyhatatlan feladat. Turistaként is sokat tehetünk értük, hiszen az esetleges hibák jelzésével javításukat is elősegíthetjük. Az épített örökség közkincs, melynek öröme mindenkit megillet!

12_hajt_a_szolo_a_diskai_kapolnanal_szent_gyorgy-hegy_ppiri.JPG

Bízunk abban, hogy a rövidke ízelítők meghozzák a kedvet a szőlőhegyi kápolnák felfedezéséhez!

Szöveg és fotók: Pető Piroska

Minden jog fenntartva!

Hivatkozások:
Szőlőhegyi kápolnák facebook oldala
https://www.facebook.com/ertektarlatbalaton/
https://www.facebook.com/Balatonfelvidekegyeditajertekei/
Információ, forrás: Tóth Péter: Szőlőhegyi kápolnák Tapolca környékén 2010. (Tapolcai füzetek 41.)
A Balaton-felvidék egyedi tájértékei: Szőlőhegyi kápolnák DVD film, 2010. A DVD filmek megrendelhetők Tóth Péternél az alábbi címen: tothpe8@t-online.hu

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://meseloszolohegyek.blog.hu/api/trackback/id/tr7213713340

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Mesélő Szőlőhegyek

Az egyik legcsodálatosabb tájelem, a szőlőhegy összetett természetű érték. A domborzati, geológiai, tájképi, esztétikai adottságok mellett a kultúrtáj életben tartója, az Ember kulcsszerepe is előtérbe kerül. Az épített örökség, a múlt értékeinek, a hagyományoknak felmutatásával kíséreljük megőrizni pótolhatatlan értékeinket, valamint a jelenben megcélozható jó irányra igyekszünk fókuszálni a jövőnk, a szőlőhegyek jövője érdekében.(Pető Piroska)

Facebook oldaldoboz

Friss topikok

  • Merlot: Gyönyörű! Én ott a szomszédban, Udvari szőlőhegyén teszem ugyanezt. :) Máraival élve elhatároztam ... (2021.04.07. 22:29) Az örvényesi Ther-pince
süti beállítások módosítása