Ragyogó, hófödte Balaton-felvidék

dsc_0035.JPG

Lenyűgöző látkép a Vászolyi Öreg-hegyről: a műemlék présházak mögött a Tihanyi-félsziget húzódik

Már a mandulavirágzás lázában égtünk, de február végére megérkezett a tél. A régóta várt havazás kicsiknek és nagyoknak is örömet okozott, a valódi hideg beálltával pedig a hótakaró nem engedett a napsugarak olvasztó hatásának sem. A fehérség uralta Balaton-felvidéki táj kivételes, ragyogó fényben mutatta meg letisztult, szelíd arcát.

A mencshelyi Halom-hegy egyik utolsó, közel eredeti állapotában fennmaradt és funkcióját őrző présháza mindig csodálattal tölt el, szőlők ölelik körül és öreg gyümölcsfák övezik. A kilátóval, tanösvénnyel büszkélkedő Halom-hegy beépítettsége jelentős, azonban még fellelhetők kedvező tájrészletek és a gondosan művelt szőlőterületek aránya is magas. 

dsc_0155.JPG

dsc_0269.JPG

A bazaltbányászattal korábban felsértett hegyet a Kossuth-kilátó koronázza meg

A Balatonudvari és Vászoly között elterülő vászolyi Öreg-hegyről kivételes panorámában lehet részünk, a terület bővelkedik védett műemlékekben, és nyaralóépületei is többnyire illeszkednek a település arculatához. 

E kétszintes műemlék présház példásan megújítva tekint a víz felé:
dsc_0237.JPG

Kivételes értéket képviselnek ezek az egymás szomszédságában álló védett épületek:dsc_0024.JPG

Szőlőhegyeink igazi téli pihenőben fürödve hívják a vándort, most a végtelen csend és mozdulatlan nyugalom zászlaját lengetve. Nem csattog a metszőolló és a présházak ajtaján fagyos lakatok csüngnek, a pincékben nyugvó borok emberi szót és enyhítő tavaszt remélnek. 

dsc_0107.JPG

Balatoncsicsó

 

dsc_0003.JPG

Diszel

 

dsc_0123.JPG

Balatoncsicsó

A Nivegy-völgy szőlőhegyein bőséggel kísérik utunkat a népi építészeti szempontból figyelemre méltó épületek. A Tagyon-hegy szoknyáján, a falu közelében ékeskedik ez a pusztuló présház, mely csillogó gyöngyszemként hat a hófehér, napsütötte környezetben. Datálása a pincelejáróból nyíló ajtó szemöldökfáján látható 1825-ös évszám szerint lehetséges. Értékőrző felújításra jócskán megérett!

dsc_0077.JPG

A Tapolcai-medence szívében fekvő, piacáról is híres Káptalantóti települési értéktára nemrég kelt életre, a falu építészeti, természeti, tájképi értékeit is felvonultató gyűjtemény a helyi honlapon megtekinthető. Különösen érdekes ez a pirosas színnel kiemelt présház, mely a mai napig a szőlőfeldolgozás és borkészítés színtere. Kiterjedt szőlőterületén elképesztően öreg tőkéket is szemügyre vehetünk. 

dsc_0031.JPG

A Káli-medence tájegységhez sorolt Monoszló fekvését, adottságait tekintve különleges. A közkedvelt geológiai bemutatóhely, a Hegyestű mögött megbúvó, műemlék református templomáról híres településen az épített örökség értékes elemeit megtalálhatjuk, igényesen felújított lakóházakat csodálhatunk. A falu temetőjének meghitt környezetéből képeslapra kívánkozó festői kép elevenedik meg, ez a pont minden évszakban visszatérésre késztet. 

dsc_0064.JPG

dsc_0085.JPG

Harmonikus kép: monoszlói présház a szőlők ölelésében

A Balaton-felvidék falvaiban és szőlőhegyein is megszokott volt a keresztek állítása. E szakrális kisemlékekkel a hegyeken legtöbbször utak kereszteződésénél találkozunk. A gyönyörű, mívesen kidolgozott vagy épp egyszerűbb kivitelű feszületek sora a mai napig gyarapszik, az újonnan állított keresztek bemutatásának, eredetének különálló cikket fogok szentelni. 

Balatoncsicsó egyik legeldugottabb, mesebeli részén örvendeztet meg minket ez a vörös homokkőből faragott, kerített kereszt. A gondos kezek érintette présházak mellett emelkedő, 1865-ben állított feszület nagyszerű természetességgel illeszkedik a tájba, a kultúrtáj fogalmát tökéletesen reprezentálja ez az egység, mely harmonikus összképe miatt védendő! 

dsc_0178.JPG

A kereszt környezete

 

dsc_0185.JPG

Vöröskő feszület Mária domborművel és korpusszal

 

dsc_0200.JPG

A kereszt középső részlete

Rövid hótaposó körutam során ismét egyedi élményeket adott a Balaton-felvidék, a szőlőhegyek mérhetetlen gazdagsága a téli hidegben másképp domborodik ki, de a vonzerő nem csökken. A szavak helyett pedig beszéljenek tovább a friss képek:

dsc_0021.JPG

Úton a Zádor-vár felé (Pécsely)

 

dsc_0010.JPG

A Káli-medence peremhegye, a Fekete-hegy arcai

 

dsc_0212.JPG

A templomromokban gazdag Dörgicse

 

dsc_0006.JPG

Egyik legszebb formájú vulkáni tanúhegyünk, a Csobánc

 

Szöveg és fotók: Pető Piroska 2018. 

Minden jog fenntartva. 

 

 

 


 

 

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://meseloszolohegyek.blog.hu/api/trackback/id/tr3113704876

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Mesélő Szőlőhegyek

Az egyik legcsodálatosabb tájelem, a szőlőhegy összetett természetű érték. A domborzati, geológiai, tájképi, esztétikai adottságok mellett a kultúrtáj életben tartója, az Ember kulcsszerepe is előtérbe kerül. Az épített örökség, a múlt értékeinek, a hagyományoknak felmutatásával kíséreljük megőrizni pótolhatatlan értékeinket, valamint a jelenben megcélozható jó irányra igyekszünk fókuszálni a jövőnk, a szőlőhegyek jövője érdekében.(Pető Piroska)

Facebook oldaldoboz

Friss topikok

  • Merlot: Gyönyörű! Én ott a szomszédban, Udvari szőlőhegyén teszem ugyanezt. :) Máraival élve elhatároztam ... (2021.04.07. 22:29) Az örvényesi Ther-pince
süti beállítások módosítása