A Halom-hegy arcai

tetszoleges.JPG

A Dörgicsei-medencébe a vízpart felől érkezve tekintetünket az erdőfoltokon, szőlőterületeken, templomtornyokon keresztül a térséget uraló Halom-hegy erőteljesen vonzza magához. A környezetéből kimagasló szőlőhegy, tetején a kilátóval büszke tekintetű, koronát viselő királyként hat rám. 

dsc_0098.JPG

Találkozásaink több időszakot érintenek: gyerekként Nagyvázsony felől érkezve a szeretett dörgicsei hegyünkre méltó felvezetésként hatott a hegy aljától is feltáruló lélegzetelállító panoráma. Papa sokszor megállt itt és fényképeket is készítettünk. Akkor még nem terhelte ennyi épület a környezetétől geológiai szempontból is eltérő kiemelkedést, melynek kialakulása vulkáni tevékenység eredménye. 

Mencshely és Dörgicse osztozik a területen, a hegy alsó részéig nyúlik fel a dörgicsei határ, s a hegy javával Mencshely büszkélkedhet. Az általam megélt évtizedek alatt a Halom-hegy arca erőteljesen módosult. Diplomamunkám készítésekor (Mencshely egyedi tájérték katasztere, 2008.) , gyönyörű tavaszi időszakban kerültem közelebb a faluhoz, ekkor kialakult bennem egy kép, mely tíz év távlatából már más. 

tetszoleges_1.JPG

A hegy (legutóbbi) tavaszi arca

A környező szőlőhegyekhez képest itt a területek intenzívebb aprózódása és az épületek szaporodása megfigyelhető. A klasszikus szőlőhegyi karaktert némileg befolyásolta az évtizedek során általánosan erősödött üdülő-nyaraló funkció térnyerése, a hegy képe kissé átalakult, de értékeit még nem veszítette el.

dsc_0289.JPG

Harmonikus összkép szőlővel, présházzal, és a Balatonnal


A páratlan domborzati viszonyok és a tájképi, természeti értékek, megőrzött pince-présházak, egyedi tájértékek húzó erejét kiaknázva továbbra is népszerű célpont lehet a kikapcsolódni vágyók számára.

dsc_0159_1.JPG

Az utolsó, még eredeti értékeit őrző pincék egyike, hólepelbe öltözve

 

dsc_0430k.JPG

Magányosnak tűnő présház az áprilisi illatfelhőben

 

also_2.JPG

Vegyes összkép

 

dsc_0065.JPG

Ez a kétszintes présház nagyon várja mentő szándékkal érkező új gazdáját

 

felso_fokep556.JPG

A legszebben felújított épület környezete is mesébe illő

A szőlőterületek arányát még jócskán növelni kellene, az ültetvények állapota jó, példamutatóan gondozott idősebb tőkék és korszerű, újabb egységek is erősítik a szőlőhegyi jelleget. 

dsc_0440.JPG

Kilátás a Madaras Pincétől. S hogy ezt az élményt átélve még remek borokat is kóstolhatunk? Kiváló célpont!

 

dsc_0497.JPG

Öreg szőlők, nosztalgikus hangulat...

 

dsc_0189.JPG

Erőteljes fejlődésben a Sauvignon Blanc

A bazaltbányászat keze által nem éppen simogatott hegy szerencsés, a nemrégiben, pályázati forrásból megújított Kossuth-kilátó és környezete, a rengeteg érdekességet felfűző tanösvény és a felhagyott kőfejtőben létrehozott geológiai bemutatóhely mára a Bakony-Balaton Geopark különleges ékességévé vált. 

tetszoleges_3.JPG

Innen már csak pár perc a Kossuth-kilátó

 

felso_fokep.JPG

A falu felől célozzuk meg a hegytetőt- parkolási lehetőséget is biztosítottak a kirándulók számára

 

dsc_0619.JPG

A tanösvény az érdekességekkel teli felhagyott kőfejtőbe vezet

A kilátóból a szemünk elé terített körpanoráma olyannyira kedvező lehet, hogy tisztább időben a Balaton kékjén túl a Mecsek vonulatait szabad szemmel könnyedén követhetjük.

04_apr.JPG

A hegyi utakon sétálva a feltöltődés garantált, családok és baráti társaságok számára is kedvező időtöltést ígér, a borok megízlelésével pedig még közelebb férkőzhetünk a hegy lelkéhez. Tavasztól kellemes sétákkal egybekötött borkóstolással igyekszünk megmutatni az értékek tárházát. 

dscf9706.JPGA halomszerű Halom-hegy képe 

Szöveg és fotók: Pető Piroska

Minden jog fenntartva!

További információk: 

https://www.facebook.com/ertektarlatbalaton/

https://www.facebook.com/madarasbor/

Ajánlott olvasmány: Mencshely egyedi tájérték katasztere (Pető Piroska, 2008.)
Laposa József: Szőlőhegyek a Balaton-felvidéken 1988.

A bejegyzés trackback címe:

https://meseloszolohegyek.blog.hu/api/trackback/id/tr1713723782

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Mesélő Szőlőhegyek

Az egyik legcsodálatosabb tájelem, a szőlőhegy összetett természetű érték. A domborzati, geológiai, tájképi, esztétikai adottságok mellett a kultúrtáj életben tartója, az Ember kulcsszerepe is előtérbe kerül. Az épített örökség, a múlt értékeinek, a hagyományoknak felmutatásával kíséreljük megőrizni pótolhatatlan értékeinket, valamint a jelenben megcélozható jó irányra igyekszünk fókuszálni a jövőnk, a szőlőhegyek jövője érdekében.(Pető Piroska)

Facebook oldaldoboz

Friss topikok

  • Merlot: Gyönyörű! Én ott a szomszédban, Udvari szőlőhegyén teszem ugyanezt. :) Máraival élve elhatároztam ... (2021.04.07. 22:29) Az örvényesi Ther-pince
süti beállítások módosítása