Hívogató hegyi harangszó 1.
Szőlőhegyi kápolnák a Balaton-felvidéken (1. rész)

dsc_0346.JPG

A számunkra különösen kedves és fontos Bács-hegyi kápolna (Káptalantóti)

Elfogultság nélkül is megállja a helyét az a megállapítás, hogy szeretett hazánk tájegységei közül a Balaton-felvidék kiemelkedik változatos természeti és kultúrtörténeti értékeivel. A látnivalók, megőrzendő értékek gazdag tárházából érdemes egy-egy túra alkalmával csoportokat kiragadni. A helyenként még harmonikus képet mutató szőlőhegyi világ érdekességei hosszú sort alkotnak: a geológiai csemegéktől kezdve, a jellegzetes kialakítású pincék és présházak mellett a vallással kapcsolatos értékek, így a kápolnák is is bőséggel képviseltetik magukat a lankákon.

Az évek során tudatosan kerestem fel a terület meghitt kis templomait, majd 2010 tavaszán megismerkedtem egy hozzám hasonló lelkületű úriemberrel, aki kiemelte a Tapolca-környéki kápolnákat, összeírta történetüket. Kutatásainak gyümölcseként született egy kápolnákról szóló füzet, mely kiadásra került.  A gondolatok tovaszárnyaltak egy film megalkotása felé, és nemsokára megkezdődött a Balaton-felvidék egyedi tájértékeit bemutató filmsorozat első részének forgatása, mely Szőlőhegyi kápolnák címmel DVD film formájában jelent meg.

Érdemes a helyszíni szemlék előtt elmerülni az építményekkel kapcsolatos általános tudnivalókban is. A megjelent füzetből az alapvető információkra könnyen szert tehetünk. Megtudhatjuk, hogy a szőlőhegyi kápolnák építése a környékbeli szőlősgazdák, szőlőbirtokos családok nevéhez fűződik, továbbá, hogy általában valamely szőlőhöz vagy borhoz kapcsolódó Szent nevére keresztelték őket.

Ezeken kívül persze találunk Szűz Mária tiszteletére állított kis templomokat is (Bács-hegyi, illetve Lesenceistvándi Mária kápolna).

01_a_lesenceistvandi_maria-kapolna_petp_piri.JPG

A lesenceistvándi Mária kápolna

 

Szemezgetés a szőlőhegyi kápolnák halmazából

Tapolcáról a Kisapáti felé vezető aszfaltúton a Szent György-hegy magasságába érve, a diskamajori buszmegállónál jobb kéz felé kell felkanyarodni a Diska-dűlőben álló Páduai Szent Antal kápolnához. Az épület a szőlők közt megbújva fogadja a látogatót, előtte kőkeresztet találunk. Harangtartójában díszes „darab” hallatja fülünknek oly kellemes hangját a Szent Antal napját követő első vasárnap összegyűlt híveknek. A kápolna késő barokk jegyeket visel, dongaboltozatos előcsarnokkal, félköríves, boltozott szentéllyel rendelkezik.

03_a_szent_antal_kapolna_egy_majusi_esten_peto_piri.JPG

A diskai kápolna egy májusi estén

dsc_0564.JPG

Valóban a szőlő az úr

Utunkat Kisapáti falu, majd onnan Nemesgulács irányába érdemes folytatnunk, közben a Szent György-hegy 6 kápolnája közül a másodikat is megismerhetjük, mely Kisapátitól északnyugatra esik. Ez a Szent Kereszt kápolna, mely középkori eredetű.

04_oszi_szinvarazs_a_szent_kereszt_kapolnanal_peto_piri.JPG

Őszi színvarázs a Szent Kereszt kápolnánál

Nemesgulács hangulatos főutcáját elhagyva a főútról jobbra, Káptalantóti irányába haladunk tovább. Az útkereszteződésnél a falu temploma mellett, északkeleti irányban érjük el a híres piaccal szemközt a Csobánc irányába induló, Diszel felé vezető nem hivatalos országutat.

Az úton lépdelve ámulatba ejtő kép tárul elénk: baloldalt az óriás bazalt-testvérek magasodnak- Szent György-hegy és Csobánc - s kissé jobbra tekintve pedig a Fekete-Bács a présházakkal tarkítva, majd a Köves-hegy kúpja átvezeti a szemet a Láz-tetőre és a Diszelhez tartozó, hatalmas tájsebet viselő Halyagosra. Az úton jobbra tekintve előtűnik a következő kápolnánk tornya, a Bács-hegyi dűlő felé a köves úton lekanyarodva, a mélyutat elérve, egy szép feszület alatt balra fordulva kerülhetünk közelebb a Bács-hegyi Mária kápolnához. 

05_csend_es_nyugalom_uralkodik_a_tajon_kaptalantoti_petopiri.JPG

A kis templom homlokzatát a Balaton-felvidéken oly jellegzetes, a népi építészetre jellemző egyszerű, de nemes motívumok és színek díszítik: oromzata ívelt, tornya alsó részében kör alakú szellőzőnyílást alakítottak ki, vakolata világosszürke, melyet fehér sávok törnek meg.

dscf2184.JPG

A helyszínen elhelyezett tábla szerint 1774-ben egy pápai lakos bácshegyi szőlőbirtokos társaival együtt építtette. A középkori Bács falu helyét a kistemplom körül sejtik. A terepviszonyok alapján nem is gondolnánk, hogy az épület hátsó részétől milyen lélegzetelállító kilátásban lesz részünk!
dsc_0324.JPG

A kápolna szőlőkkel tarkított környezete

A kis templom szomszédságában sajnos kivágták a szőlőt, reméljük, hogy a kiváló adottságú termőhely és az építmény nem nélkülözi sokáig e nemes növény jelenlétét...

Tartsanak velünk következő kápolna-túránkon is, mely során a Csobáncra, Ábrahámhegyre és a Badacsony területére is ellátogatunk (http://meseloszolohegyek.blog.hu/9999/12/31/hivogato_hegyi_harangszo_816).

 

dsc_0678.JPG

Kilátás a lesenceistvándi kápolnától legnagyobb tanúhegyeink felé

 

Szöveg és fotók: Pető Piroska         Minden jog fenntartva!

Hivatkozások:
Szőlőhegyi kápolnák facebook oldala
https://www.facebook.com/Balatonfelvidekegyeditajertekei/
Információ, forrás:
Tóth Péter: Szőlőhegyi kápolnák Tapolca környékén 2010. (Tapolcai füzetek 41.) A Balaton-felvidék egyedi tájértékei: Szőlőhegyi kápolnák DVD film, 2010. A DVD filmek megrendelhetők Tóth Péternél az alábbi címen: tothpe8@t-online.hu

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://meseloszolohegyek.blog.hu/api/trackback/id/tr3713713320

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Mesélő Szőlőhegyek

Az egyik legcsodálatosabb tájelem, a szőlőhegy összetett természetű érték. A domborzati, geológiai, tájképi, esztétikai adottságok mellett a kultúrtáj életben tartója, az Ember kulcsszerepe is előtérbe kerül. Az épített örökség, a múlt értékeinek, a hagyományoknak felmutatásával kíséreljük megőrizni pótolhatatlan értékeinket, valamint a jelenben megcélozható jó irányra igyekszünk fókuszálni a jövőnk, a szőlőhegyek jövője érdekében.(Pető Piroska)

Facebook oldaldoboz

Friss topikok