A Balaton-felvidék, Nekem

Mandulavirágzás, metszőollók csattogása, fehérlő hajlékok, hullámzó kékség, kökényillat, út menti keresztek, dolgos kezek, árnyat adó diófák, segítségért kiáltó romok, büszkén emelkedő présházak, szívmelengető részletek, várfalak, napsütötte csúcsok, zöldellő sorok, éltető források, kutak, oromdíszek, vésett évszámok, egyedi ajtók, hagyomány, hitelesség, kivételes népi emlékek, szőlőhegyi kápolnák, ragyogó mozaikok, mérhetetlen szépség, emelkedett szellemiség, duzzadó fürtök, büszke arcok, vidám ünnep, törkölyillat, aranyló alkony, gyümölcsözön, tarka hegyszoknyák, színkavalkád, vonzó lejtők, sejtelmes erdők, hófödte lankák…

kezdolap_pp_kep_foto-_dancs_istvan.JPG

Fotó: Dancs István

A Balaton-felvidéki táj megkapó harmóniája a természet és az emberi kéz magas szintű összhangjának eredménye. Szerencsés vagyok, természetet szerető szüleim révén kisbaba koromtól kezdve magamba szívhattam e páratlan táj hangulatait, illatait, színeit. Nagy hatást gyakorolt rám dr. Laposa József, Szőlőhegyek a Balaton-felvidéken című könyve, melyet a kezdetektől gyakran forgatok. Később a felfedezési vágy vezérelt kirándulásaim során, majd érdeklődésemet tovább mélyítve több területen (geológia, borászat, műemlékvédelem, néprajz) igyekeztem értékes tudásanyagra szert tenni. Számos településen készítettem egyedi tájérték katasztert, és a nemzeti értékekkel és hungarikumokkal kapcsolatos értéktárak létrehozásában (tematikus és települési értéktárak) is részt vállaltam.

A különleges szépségű szőlőhegyek meghatározó elemei a szőlősorok ölelte pincék, présházak. Ezek tág halmaza számomra a legkedvesebb, legfontosabb. A megismételhetetlen, egyedi apró részletek- pinceajtók, zárcímkék, vakolatdíszek, ablakkeretek, szellőzőnyílások, faragások, feliratok- adják a páratlan, s ez által rendkívüli értékkel bíró egyedi egészet, örökségünk, népi építészetünk sérülékeny darabjait. A vidék szerelmeseként a hétköznapokon is kutatjuk ezeket a kincseket, elősegítve és remélve megmenekülésüket az utókor számára. Értékgyűjtő, értékmentő tevékenységem fontos eleme az értékek népszerűsítése, bemutatása, megismertetése. Számunkra e tájegység jelenti az otthon melegét, a pihenés, relaxáció lehetőségét, munkavégzésünk színterét, energiaszerzési forrást, elhivatott küzdelmeink helyét, adja a felfedezés örömét, motivációt a mindennapi feladatok és újabb kihívások megoldására, s nem utolsó sorban inspirációt a fotók készítéséhez. Szavakba önteni lehetetlen a táj színeit, hangulatait, különös jelenségeit, a kiváltott érzelmeket az írásokon és a fotókon keresztül próbálom érzékeltetni.

Pető Piroska

Okleveles környezetmérnök, borász, egyedi tájérték gyűjtő

peto_piri_bemutatkozashoz_kep_egesz_oldalas.jpg

 

A bejegyzés trackback címe:

https://meseloszolohegyek.blog.hu/api/trackback/id/tr6513703968

Mesélő Szőlőhegyek

Az egyik legcsodálatosabb tájelem, a szőlőhegy összetett természetű érték. A domborzati, geológiai, tájképi, esztétikai adottságok mellett a kultúrtáj életben tartója, az Ember kulcsszerepe is előtérbe kerül. Az épített örökség, a múlt értékeinek, a hagyományoknak felmutatásával kíséreljük megőrizni pótolhatatlan értékeinket, valamint a jelenben megcélozható jó irányra igyekszünk fókuszálni a jövőnk, a szőlőhegyek jövője érdekében.(Pető Piroska)

Facebook oldaldoboz

Friss topikok