Pompás pécselyi pinceajtók

055_pp.JPG

A természeti és kultúrtörténeti értékekben igen gazdag Pécselyi-medence a Balaton-felvidék egyik jellegzetes kismedencéje. A medence szívében települt falut többnyire önálló, mészkő és dolomit alkotta hegyvonulatok zárják körbe.

pecsely_tajkepi_ertek.JPG

Pécsely területének jelentős része szőlőkataszterbe tartozik, szőlőhegyei kiemelten értékesek. A falutól a Balaton irányába, az aszófői út mentén két kisebb szőlőhegy, a Nyáló-hegy és a Meggy-hegy (Megye-hegy) foglal helyet, a települést északi irányból pedig a Pécselyi-medence peremhegyei ölelik körül.

Elképesztő itt az épített örökség gazdagsága, a település területén közel száz védelemre érdemes pincét, présházat jegyezhetünk. Érdemes megfigyelni az épületek részleteit, díszítményeit, különleges nyílászáróit. 

Az eredeti állapotban megmaradt pinceajtók, présházajtók és tartozékaik bámulatosak, ezek megtartása kiemelten fontos, hiszen a szép bejárat egyedi hangulata meghatározó momentum.

051_pp.JPG

Az ajtók korábbi formája egyszárnyú, melyet keményfa pallókból állítottak össze. Ritka változatosságot, s mégis összetartó egységet mutatnak a kétszárnyú, kétrétegű ajtók, melyek díszítése határtalanul szép és értékes.

dsc_0196.JPG

Eredeti állapotában megőrzött présházajtó

A legjellemzőbb díszítési forma a napsugaras kialakítás, vagy a mértani jellegű borítás, díszítmény.

Faragások, rozetták is megjelennek, továbbá jelentős díszítő funkcióval bírnak az alkalmazott kovácsoltvas szegek. Gyakori a szemöldökgerendára vésett név, vagy monogram és évszám.

053_pp.JPGÉvszámmal, névvel ellátott szemöldökfa a Zádor-hegy aljában, példásan megőrzött présházon

 

050_pp.JPGEgyedi kialakítású, napsugaras mintázat egy pusztulófélben lévő épületen (Új-hegy)

 

dsc_0159.JPGAz előző ajtó részlete (Új-hegy)

 

dscf3880.JPGÉrtékőrző módon megújított egyszintes présház bejárata a Derék-hegyről

 

dsc_0316.JPGA "szíves" pince rombuszos mintázatú, szíves díszítésű bejárata (Fecskefarok)

 

 

052_pp.JPGA Meggy-hegy 53. számú műemlék pince-présház csodálatos, rombuszos ajtaja 

 

054_pp.JPG1845-ös évszám és különleges növénymotívum a szemölködfán

 

 dsc_0545.JPGEz a siralmas állapotban lévő présház immár ajtó nélkül, erőtlenül, félig leomolva őrzi édes emlékeit...

 

dscf8427.JPGA Sebők-pince felirata (Nyáló-hegy)

A többosztatú épületekben a pincerész külön zárható. Manapság is használatban vannak a nehéz, nagyméretű, egyedi kialakítású kulcsok.

dsc_0200_1.JPGBelső pinceajtó, és a hozzá tartozó pincekulcs

 

Pécselyen gyakori az ajtók külső felületének fémlemezzel történő borítása az anyag védelmének érdekében, azonban ezek sem hatnak idegenül, szép példákat találunk monogrammal, évszámmal és akár virágmotívummal is kiegészített bejáratokra.

056_pp.JPGLJ 1874 feliratú, díszített, borított ajtó a Derék-hegyen

 

057_pp.JPGA Józsa-féle présház bejárata, színekkel kiemelve (Öreg-hegy)

 

dscf8494.JPGMészkőből falazott pince fémlemezzel borított, évszámos, monogramos ajtaja (Nyáló-hegy)

 

Nyílászárók tervezésekor tájékozódjunk a kialakult, településképhez hű módozatokról, nézzük meg a ma is élő örökség kincseit és használjuk a helyi sajátosságokat, díszítőelemeket kifejező, de visszafogott módon!

dsc_0320.JPG

Szöveg és fotók: Pető Piroska

Minden jog fenntartva!

Ajánlott olvasmány: Településképi Arculati Kézikönyv, Pécsely (2017.)
                                 Laposa József: Szőlőhegyek a Balaton-felvidéken 1988.

 

 

 

 

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://meseloszolohegyek.blog.hu/api/trackback/id/tr4713721066

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Mesélő Szőlőhegyek

Az egyik legcsodálatosabb tájelem, a szőlőhegy összetett természetű érték. A domborzati, geológiai, tájképi, esztétikai adottságok mellett a kultúrtáj életben tartója, az Ember kulcsszerepe is előtérbe kerül. Az épített örökség, a múlt értékeinek, a hagyományoknak felmutatásával kíséreljük megőrizni pótolhatatlan értékeinket, valamint a jelenben megcélozható jó irányra igyekszünk fókuszálni a jövőnk, a szőlőhegyek jövője érdekében.(Pető Piroska)

Facebook oldaldoboz

Friss topikok

  • Merlot: Gyönyörű! Én ott a szomszédban, Udvari szőlőhegyén teszem ugyanezt. :) Máraival élve elhatároztam ... (2021.04.07. 22:29) Az örvényesi Ther-pince
süti beállítások módosítása